Marshmallow poťah

Celkom jednoduchý typ poťahu na tortu je poťah vytvorený z marshmalow cukríkov.

 

Postup:

1. Suroviny

- 2x cukríky Marshmallow – ideálne podľa obrázku
- Práškový cukor – Považský, je jemno namletý
- Kyselina citrónová/citrodeko
- CERA
- 2x lyžica vody
- Farbivo (cukrárske)

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Pomer surovín

- Cukríky vysypeme do väčšej misky, ktorá vojde do mikrovlnnej rúry.
- Pridáme „od oka“ CERU, dávam tak 0,5 – 0,8 mm hrubý plát krájaný po šírke a ešte kúsoček viac.
- Pridáme kyselinu citrónovú , tiež „od oka“, dávam plochu príborového noža + niečo.
- Dve polievkové lyžice vody.
- Trochu ponatriasať, aby sa to premiešalo.
- Vložiť do mikrovlnky na 2 (dve) minúty.

 

 

 

 

 

 

3. Máme roztopené

- Po vybratí z mikrovlnky sú cukríky nafúknuté. Svoj objem zväčšili asi 2 - 3x. Teraz treba len premiešať do hladka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


- Vymiešaná hmota
- TERAZ sa môže pridať farbivo (cukrárske).
- POZOR – ak chceme urobiť sýtu farbu poťahu, je viac než isté, že vo finále bude mať poťah zlú konzistenciu, preto s farbami opatrne.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Miesenie

- Do hladka vymiešanej hmoty pridávame práškový cukor. Na začiatok môžeme smelo nasypať aj 1/3 (tretinu) cukru zo sáčku a miešame, kým sa cukor nezmieša s hmotou
- POZOR – hmota je ešte stále horúca, miešame varechou, hmota prilepená na prsty sa tvári ako horiaci igelit

 

 

 

 

 

 






- postupne začne hmota hustnúť a chladnúť, môžeme miesiť aj rukami. Postupne pridávame cukor už v menších dávkach, aby bola hmota konzistentná.
- Platí tu: „Radšej menej a často, ako naraz a veľa“
- Priebežne kontrolujeme kvalitu hmoty.

 

 

 

 

 

 

 

 



- Hmota nadobúda charakter plastelíny, môžeme miesiť na stole na doske (v miske sa strašne zle miesi, všetok cukor vylieta, že?)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Kontrola konzistencie poťahu

- vymiesime približne valec a chytím medzi prsty.
- Ak sa hmota „leje“ pomedzi prsty, pridáme ešte cukor (obozretne), ak sa hmota pomaly ale veľmi pomaly leje pomedzi prsty, je možné pridať trošku cukru.



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

To, či je už poťah vymiesený, je cítiť spomenutým spôsobom, ak sa leje – cítiť aj to, že ten poťah je riedky a prsty sa ľahko zabárajú. Ak je už poťah OK (skoro OK), leje sa veľmi pomaly a aj prsty už nejdú zabárať tak ľahko.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Poťah je ešte stále teplý, ak ho necháte vychladnúť tak bude ešte tuhší. Je dobré, ak sa po vymiesení začne s rozvaľkaním a následným položením na tortu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Postup na stiahnutie:
Poťah na tortu.pdf (989,8 kB)